Archivo por meses: diciembre 2014

El món de l’anàlisi estadístic, per Albert Iricibar

#1 Primer contacte

La estadística generalment es relaciona amb l’alt rendiment, algoritmes i anàlisis complexos per a buscar, entre d’altres elements, tendències en la manera de jugar, la tàctica col·lectiva del pròxim contrincant, o l’eficàcia dels nostres jugadors per determinar el seu rendiment, per finalment prendre decisions a l’hora d’afrontar el següent partit.

Les dades sols son números que representen una realitat, el més objectiva possible. I el que es faci amb elles dependrà de les necessitats de cada situació. Evidentment que un equip d’elit que s’està jugant un campionat del món valorarà una quantitat de dades molt més gran que el que sols es dedica a treballar la base. Però aquest segon que potser creu que no es tant necessari, al meu parer, s’està equivocant al pensar que no en pot treure profit d’analitzar, en el seu nivell, quelcom que el pugui ser necessari. Com per exemple la freqüència de repeticions bones que realitza un jugador en un entrenament. Però anem a veure un exemple més clar.

El que mostrem a continuació, és una taula on veiem recepcions bones. El total a la part superior i desglossat per cada jugador. També es diferència el tipus de recepció segons el servei que ha realitzat l’equip contrari. Haig d’indicar, que per poder extreure conclusions significatives, es necessari un nombre més alt de dades.

Així doncs d’aquest mateix exemple, un equip pot necessitar sols el número total de recepcions bones (amb les que es pot atacar) que realitza l’equip, amb un total de 22, així extraient un rendiment de l’equip en aquest element. Si pugem un nivell més, al diferenciar per jugador, està clar que podrem observar a qui ens busquen més en recepció, i si ho està fent bé o no. Un següent nivell seria diferenciar les recepcions (augmentar el nombre de criteris, que ja en parlarem en properes entrades), doncs així podem observar que de les 22 recepcions, 12 son positives 55% i 10 son doble positives, el 45%. S’hauria de treballar per tal que el percentatge de dobles positives sigui més alt que el de les positives. Si anem una mica més enllà i separem les recepcions segons el tipus de servei que realitza l’equip contrari, llavors observarem que amb pilotes des de el terra obtenim recepcions “#” a diferència que si el servei es flotant amb salt, que no som capaços de fer-ne cap.

Com queda mostrat en aquest exemple, com més informació obtenim, més clar queda el que està succeint i així poder arribar a conclusions més encertades.

Per poder obtenir les dades, en aquests darrers anys l’ús de software específic en el nostre esport s’ha centrat sobretot en el DataVolley, però no es l’únic que hi ha al mercat, i com veurem en post posteriors, hi altres opcions per treure informació prou significativa per al nostre equip. Amb una fulla i anotar puntets de la freqüència d’accions és suficient, o la utilització d’una fulla de càlcul d’Excel preparada, també es vàlida per introduir informació i extreure’n conclusions rellevants. Es necessari saber el que volem trobar i plasmar-ho d’alguna manera (software o paper) per a recollir aquesta informació

 Us plantejo algunes qüestions, creieu necessari per al vostre equip fer estadística? on està la línia que separa el sí del no de fer-ne? Quines limitacions us trobeu per a fer-ne?

Albert Iricibar | Tècnic Grup Femení GET Blume Voleibol

“¡NO Cerramos por vacaciones!”, per Miguel Fuente

Desde que comenzamos en el deporte asimilamos los años por temporadas, nuestros años empiezan a finales de agosto o septiembre y acaban, en el mejor de los casos, en mayo o junio, que suele ser cuando se celebran los últimos campeonatos de pista. Pero, ¿por qué somos tan poco ambiciosos pensando que el calendario escolar y el deportivo deben ser los mismos? Acaso, cuando no estudias matemáticas en todo el verano, ¿se nos olvida resolver una ecuación en septiembre?, ¿dejamos de identificar sujeto y predicado?. Con el deporte considero que no ocurre así. Hace poco hemos tenido un periodo donde ,por diferentes motivos, no hemos podido tocar bola en tres días y ,a diferencia de las matemáticas, al volver el martes tenía la sensación de haber retrocedido a septiembre. Sé que muchos de vosotros, compañeros entrenadores, estáis convencidos de necesitar unas merecidas vacaciones, algo que en ningún momento dudo, los comienzos de año son duros.

En los cursos de nivel básico se enseña que la pretemporada es el momento ideal para recordar destrezas ya dominadas, o al menos conocidas, e ir sentando las bases para nuevos objetivos técnicos quizá más avanzados, todo ello acompañado con un contundente y habitualmente sufrido trabajo físico. La vuelta de la Navidad suele ser similar, ya estamos todos planificando nuestros ejercicios de control de balón, continuidad con desplazamiento, liberando paredes para torpedearlas con múltiples ejercicios de brazos, dedos, ataque, saque…. tanto septiembre como enero, no son buenos meses para ser pared.

Si como hemos dicho antes los comienzos de año son duros, ¿por qué nos empeñamos en hacer de enero septiembre?, ¿nos gusta volver a sentir el desgaste que sufrimos todas las pretemporadas y que hacen que contemos casi las horas de entrenamiento cuando se acerca la Navidad?, ¿somos sólo masoquistas? o, ¿hemos visto tantas veces “Atrapado en el tiempo” que queremos padecer lo mismo que Bill Murray en el Día de la Marmota?

¡Basta ya! ¡Rompamos todos con lo establecido! Comencemos a hacer los propósitos para el nuevo año antes del 1 de enero. Alguno me tachará de loco por pedir adelantar las miles de promesas que no vamos a cumplir pero, sed realistas, hasta ahora no nos ha ido muy bien situarlas en el primer día del año.

Propongo algo diferente y quizá suicida. ¡Entrenemos más! Las instalaciones no suelen estar tan abarrotadas, nuestr@s pequeñ@s deportistas tienen muchísimo más tiempo libre y quizá incluso hagamos un favor a sus padres.

Mi propuesta para este periodo “oxigenarnos no dejando de jugar a voleibol”. Incluyamos todo tipo de juegos infantiles a nuestros entrenamientos, sí, son simples y tontos, pero veréis cómo disfrutan vuestras juveniles volviendo a jugar, por ejemplo, a pañuelo, rescate o similares. Tiremos de otras disciplinas deportivas en nuestros entrenamientos. Subamos los contenidos lúdicos de nuestros entrenamientos. Volvamos a explotar esa herramienta imprescindible que es “el juego reducido”. Utilicemos todo lo que esté en nuestra mano: la altura de red, dimensiones del campo, número de contactos y participantes para hacer que la Navidad sea algo diferente también en la cancha. Con estos planteamientos…. ¿por qué no mezclar infantiles y cadetes?, ¿o cadetes y juveniles?, ¿o juveniles e infantiles?, cualquiera de las miles de combinaciones nos acercarán a la consecución de nuestro objetivo.

De verdad espero que pongáis en práctica esta idea y, lo más importante, compartáis y valoréis conmigo la experiencia. Mi horario de entrenamiento si que está supeditado al calendario escolar, por tanto estoy intentando predicar algo que no voy a poder poner en práctica. No os preocupéis, la “justicia cósmica” dará buena cuenta de mí.

Mis mejores deseos para estos días y nos volveremos a ver en vuestro enero, mi septiembre.

Miguel Fuente | Tècnic Grup Femeni GET Blume Voleibol

Consideraciones toque de antebrazos, por Alberto Toribio

En este artículo, voy a intentar explicar, qué elementos debemos tener en cuenta a la hora de enseñar el toque de antebrazos en iniciación, ya que hay varios factores, que pueden llevar a un aprendizaje defectuoso, que limite el rendimiento en el futuro, trataremos principalmente aquellos elementos que están relacionados con la postura corporal.

En primer lugar y para situarnos en un contexto determinado, debemos tener en cuenta, que inicialmente el toque de antebrazos, es un elemento que se usa en todas las fases del juego, pero que una vez terminada la etapa de formación, se utilizará fundamentalmente en una fase del juego, la recepción. Por lo tanto, creo que es conveniente, que en esta fase de aprendizaje, ya se dirija la técnica de este gesto, hacia la misma, en elementos como la defensa o el pase, el tratamiento del mismo será diferente.

Elementos a tener en cuenta:

Posición corporal:

  • Codos: la posición de los codos estará en hiperextensión, intentaremos forzar la extensión de los codos, desde el agarre hasta el final del gesto, elemento básico en la formación de una buena plataforma en el contacto de recepción.
  • Muñecas: a la posición de hiperextensión de los codos, ira asociada una flexión dorsal de la muñeca, que haga que el antebrazo se tense y por lo tanto como en el elemento anterior, ayude a la formación de la plataforma de contacto.
  • Hombros: deberán estar separados del tronco hacia delante, favoreciendo de esta manera la posición de los dos elementos anteriores y produciendo de esta manera un desequilibrio corporal hacia delante.
  • Manos: deberán estar unidas en mayor o en menor medida, haciendo que el agarre permita poder adoptar la postura comentada en los tres elementos anteriores.
  • Piernas: semiflexionadas, para permitir un desplazamiento lo más rápido posible con una apertura de pies no demasiado amplia, que haga que la reacción sea lo mas rápida posible, la referencia de apertura de los pies serán los hombros, es decir los pies estarán ligeramente más abiertos que los mismos.
  • Cabeza: inclinada hacia delante, favoreciendo de esta manera, que los hombros se separen también hacia delante.

Estamos por lo tanto ante un elemento técnico muy complicado, ya que son numerosos elementos corporales, los que debemos tener en cuenta, si queremos realizar una técnica correcta con nuestros jugadores, no olvidemos que la repetición, en unas formas de trabajo u otras, será la principal herramienta, que nos lleve a una ejecución óptima del mismo y que deberemos transferir al juego real, para que los elementos queden fijados y reforzados por el mismo.

Bueno, espero vuestras sugerencias sobre los elementos que no hemos tenido en cuenta, el toque de antebrazos como decía antes es un elemento técnico difícil y seguro que tenéis elementos importantes que añadir, si he conseguido que a partir de ahora tengáis en cuenta más elementos de los que hasta ahora analizabais, el objetivo de este artículo estará conseguido.

Muchas gracias.

Alberto Toribio | Tècnic Blume FCVb

Lliga d’Hivern 2014/15 en marxa, per Joaquim Ventura

La temporada de platja ja s’ha iniciat a la Federació Catalana de Voleibol.  Després d’una fase de preparació intensa els partits oficials varen començar el passat 13 de desembre. 36 equips en total es varen ajuntar a Castelldefels per disputar una primera jornada d’èxit participatiu, ambient però en la que també la FCVB va prendre nota de diferents aspectes a modificar per assolir l’excel·lència d’aquest competició

Aquesta nova edició de la lliga presenta moltes novetats que li han donat un nou gir a la seva mentalitat, us volem explicar alguns fets destacats:

Dues fases, dues divisions: La lliga d’hivern ha començat amb la participació de 18 equips per gènere. Aquests 18 equips s’han dividit en tres grups que disputaran una primera fase de tres jornades. La lliga es veurà completada amb tres jornades posteriors on els sis millors equips de la primera fase es disputaran el títol de campió de primera divisió de la Lliga d’Hivern i la resta d’equips junt amb les noves incorporacions es disputaran el títol de segona divisió.

20141213_102555

Destaquem també per tant, que la inscripció per a la segona fase està oberta a tothom.

Dates establertes: Des de l’inici de la competició, un aspecte important era l’establir un calendari estable que permetés a aquells que desitgessin participar organitzar els seus compromisos i planificar la seva participació. Les sis dates reservades per la competició es distribueixen una a cada mes i les podeu trobar a la normativa de la competició.

Web FCVB: Podeu consultar tot el referent a aquesta competició a la web de la FCVB, ja sigui les jornades i encreuaments, els partits disputats, resultats, participació, normativa i documents d’inscripció.

Horaris especials: Aquest és un dels aspectes especials d’aquesta competició diferenciador i pensat per els participants d’aquesta lliga. Tots els equips jugaran dos partits (al millor de tres sets) cada jornada, el fet diferencial recau en que aquests partits es jugaran o be de manera consecutiva o be amb el màxim d’un sol partit de descans entre mig. D’aquesta manera el que s’assolirà és un modus competitiu que no segresti als participants durant tota una jornada sinó que acoti el seu temps de joc.

Participació oberta: La inscripció a la lliga no està limitada a equips adscrits a algun club. Tothom que compleixi els requisits que marca la normativa podrà jugar-la encara que no pertanyin a un club.

20141213_105952

Sistema de seus: Un dels problemes que plantejava l’organització d’una lliga era decidir els camps de joc en cada partit. La FCVB ha trobat la col·laboració de tres clubs catalans que faran d’hostes a cada una de les jornades. Beach Sports Catalunya, Club Vòlei Platja Arenys i Wings of Voley seran les entitats que rotativament proporcionaran als participants un espai adequat de joc.

Podria relatar molts més aspectes d’aquesta lliga però el que realment vull fer és destacar el canvi d’estil que hem volgut donar-li i que volem traslladar a totes les activitats federatives de platja. I aquest nou estil l’hem concretat en aquesta ocasió realitzant una normativa prèvia que vàrem traslladar tant a jugadors com a clubs, convocant una reunió on es va convidar a totes les parts i incorporant a la normativa canvis que es varen proposar en aquella reunió. Segur que així acosten més l’activitat als seus participants.

Us convido a assistir-hi.

Joaquim Ventura | Responsable Vòlei Platja FCVb

‘Grbicevo’ (La ciutat dels Grbic) 2ª PART

La mort de Milos va produir un efecte nefast, es varen acabar les trucades telefòniques, amb les seves paraules tranquil·litzadores, els germans Grbic van sentir notablement la seva absència. En l’enterrament, Vladimir i Nikola no van vessar ni una sola llàgrima, sabien a la perfecció el que el seu pare els hi hauria dit: “Vostès sou els meus fills, sou descendents dels Grbic, siguin bons i orgullosos del que realitzeu”. Els seus fills van prometre, doncs, d’educar de la mateixa manera els seus fills, i tota la seva joventut en l’esport que estimàvem, perquè el seu propi mestre va ser el millor, -i únic- el primer i el més gran de tots els Grbic, la família més popular en el món del voleibol.

Els fills recorden bé la imatge del seu pare com a capità de la selecció nacional de Iugoslàvia, quan va rebre per primera vegada el braçalet de capità durant el Campionat d’Europa de 1975 celebrat a Belgrad. Vessaven tots ells orgull de Klek, a l’igual que el mateix poble de Klek s’enorgullia quan els seus conciutadans guanyaven les seves medalles, especialment l’or olímpic de Sidney’00. Grbic va ser sempre fidel al seu Klek.

Milos va rebre centenars d’ofertes i va tenir l’oportunitat d’escollir, però no va haver-hi qui fos capaç de deslligar-li del seu Klek natal, convertint-se així en una llegenda, una llegenda que va donar una escola un saló de voleibol, en la que fins i tot avui dia creixen nous joves talents del nostre esport. Tots els mèrits que Milos va deixar a les seves espatlles s’evidenciaren durant el servei de commemoració, en el que únicament aquells que van poder assistir des de la ex Iugoslàvia no van estar presents. Els nois sempre estaven orgullosos perquè el seu pare va rebre de l’Estat la condecoració d’honor per la seva única medalla en aquell europeu de 1975. En canvi, els germans Grbic van rebre la Medalla d’honor de l’Estat pel seu or olímpic a Sidney. Milos no va poder sempre acompanyar els seus fills en la seva carrera professional, així no va poder estar present a Viena a les dues gales de la CEV que van designar els seus dos fills com a millors jugadors del vell continent. Dos jugadors, autèntics descendents del club que a 1971 va proclamar-se campió de Iugoslàvia amb tota la plantilla nascuda en Klek, un poble que per aquella època contava amb poc més de 1.800 habitants. Un resultat que deuria estar inclòs en el llibre dels records, convertint-se Sèrbia en la fàbrica mundial de voleibol per excel·lència. Si arribés el moment en que la Federació de Voleibol de Sèrbia tingués que escollir un lloc per instal·lar el seu museu, el primer candidat hauria de ser Klek.

A la llar dels Grbic es troben tota classe de trofeus: 19 de Nikola, 13 de Vladimir i la única medalla del seu pare i de la gran i famosa família Grbic. De fet, la xifra global de 856 partits entre tots tres lluint els colors d’un equip nacional no es veurà mai superada en el món del voleibol. Aquest fet potser pogués donar un nou impuls a la idea sorgida en 1971, que parla que el poble de voleibol més famós del món un dia canviaria el seu nom. Potser, aquest gran poble de Klek arribi un dia a ser, “Grbicevo” (La ciutat dels Grbic).

Felip Ruiz | Departament de Premsa i Comunicació FCVb

vladimir-grbic-kuca-slavnih-1328585176-1104351

¿Cuál es el día a día de un joven deportista en un centro de tecnificación?, per la tècnica FCVB Idaira Vega

¿Cuál es el día a día de un joven deportista en un centro de tecnificación?¿Como entrar en la dinámica de un centro de tecnificación ?¿Como integrarse en un programa deportivo con éxito?

Los jóvenes becados en el centro de tecnificación de la Residencia Joaquim Blume d’Esplugues de Llobregat forman parte de un programa en el que se les prepara para ser futuros deportista de alto rendimiento. Sin perder la perspectiva de futuro, el día a día es fundamental para su proyección. Asistir al instituto, entrenar mañana y tarde , competir cada fin de semana rindiendo al máximo es una dinámica a la que adaptarse en un periodo corto es solo el primer paso que deben dar para comenzar su carrera deportiva.

El horario al que se presentan cada día implica 5 horas de instituto, en el que han de superar cada asignatura como cualquier chico/chica de sus edades. Un centro de educación secundaria en el que no existe plan adaptado y en el que su éxito y esfuerzo diario tiene relación directa con los resultados en la pista.

Al salir del instituto su mañana continua con un entrenamiento de 2 horas en el que la capacidad de atención, de comprensión y la actitud les llevará a la mejora en el juego. Aprender, comprender y ejecutar la técnica deportiva, tomar decisiones aplicadas a la táctica del voleibol, relacionarse con sus compañeros y el cuerpo técnico es en lo que consiste cada entrenamiento.

Luego toca cargar pilas en la hora de la comida y un pequeño descanso para volver al instituto en la jornada de tarde. A continuación, segundo entrenamiento del día donde  la preparación física toma el protagonismo. Trabajo de fuerza, prevención de lesiones, coordinación, agilidad… en el que cuerpo y mente han de estar al máximo nivel de atención para lograr mejoras que transferir a la pista.

Al atardecer, después de las sesiones presenciales es el momento de estudiar, preparar trabajos y exámenes para superar las pruebas de educación obligatoria.

Al anochecer cena, momento de tiempo libre para dispersar la mente con los compañeros y contactar con la familia. Finalmente hora del descanso, descanso totalmente necesario para los chicos y chicas.

Como es apreciable el día a día en el centro de tecnificación tiene una organización exigente en la que la constancia de los jóvenes es la base para entrar en dinámica y lograr objetivos. Queda muy latente la importancia que tiene su preparación en el instituto, el logro de buenas notas donde la exigencia y seguimiento para cada deportista es individualizado. Desde el equipo de profesionales que forman este programa; entrenadores, profesores, tutores… entre otros, se da especial protagonismo a la educación integral de los jóvenes.

Queda demostrado durante generaciones que el éxito en los estudios en cuanto a capacidad de esfuerzo y constancia tiene relación directa con el éxito en lo deportivo y la proyección al alto rendimiento.

Idaira Vega | Tècnic FCVB