Progressió Metodològica d’iniciació al voleibol ETAPA 3, per Carlos García

INTRODUCCIÓ

En aquesta etapa el jugador/a jugarà amb format 2×2 similar a la segona fase de l’anterior etapa amb dimensions majors del terreny de joc i l’alçada de la xarxa ja sempre al voltant dels 2 metres. Es tracta de començar a colpejar la pilota i anar poc a poc aconseguint controlar-la sense agafar-la en tots els tres tocs.

ETAPA 3. (9-10 anys/4r Primària)

FASE 1  [A l’inici de l’etapa]

COMPETICIÒ

En aquesta primera fase de la segona etapa la proposta serà:

 • FORMAT DE JOC :
 • Un jugador davant i un altre darrera.
 • DIMENSIONS DEL CAMP :
 • 3-4×5-6m com a referència màxima.
 • Dibuixar una línea a 1m de la xarxa per tal de limitar els desplaçaments del jugador davanter a l’hora de rebre/defensar. D’aquesta manera hi ha una limitació diferenciada dels rols del jugadors/es.
 • Dibuixar dues línies a tots dos laterals des de la xarxa cap a la línea lateral per tal d’obligar al jugador davanter a desplaçar-se a la hora de rebre la pilota del seu company saguer. Ha de tenir al menys un peu dintre d’aquesta zona abans d’anar a realitzar el segon toc.

grafic

 • ALÇADA DE LA XARXA : 2.00m aprox.
 • DESENVOLUPAMENT DEL JOC .
 • El jugador pot posar la pilota en joc amb GEST DE DITS/AVANTBRAÇOS (amb autopassada anterior) des de dins de la pista.
 • Les parelles competeixen amb cops previs i posteriors a la recepció ( agafar ) de la pilota [Es a dir, toc + agafar i autopassada + toc]
 • Les parelles han de completar el cicle de joc [el tres tocs] per tal d’aconseguir guanyar el punt. En el cas d’aconseguir guanyar la jugada amb només 1-2 tocs, aquesta serà declarada nul·la. L’equip que guanyi la jugada serà el que faci el següent servei (es a dir, que el punt no puja al marcador i fa el servei l’equip que ha guanyat la jugada).
 • El mateix jugador no podrà realitzar més de 3 serveis consecutius.
1m

FASE 2  [una vegada dominada la situació anterior, a partir del primer trimestres cap a la meitat de l’any]

COMPETICIÒ

 • DESENVOLUPAMENT DEL JOC .
 • No més es por agafar dos vegades la pilota durant el cicle de joc. [es a dir, un dels tres tocs serà sense agafar la pilota]
 • La resta de les regles i adaptacions seran les mateixes que a la FASE 1.

DIDÀCTICA

FASE 1

Iniciació al cop de la pilota procedent del camp contrari per a posteriorment agafar-lo i tornar a colpejar .

Exercicis de col·laboració en la xarxa , assimilació del cicle de joc (preferentment parelles).

FASE 2

Cop de la pilota procedent del camp contrari per a posteriorment encadenar cops en el propi camp . A poc a poc es redueix el nombre de vegades que es permet agafar la pilota durant el cicle de joc (tres tocs)

Exercicis de 1×1 encadenant cops sobre un mateix simulant el cicle de joc .

Perfeccionament del cop en relació al cicle de joc .

OBJECTIUS

FASE 1 i 2

Desplaçaments específics (previs a cops ,aproximacions i treball a la xarxa)

CONCLUSIONS

A diferència de l’etapa anterior , en què el jugador agafava la pilota per controlar-la, ara se li demana que la primera acció sigui un cop.

Això, produirà l’inici descontrol de la pilota, i per això se li permetrà agafar-la [després d’haver-la colpejat]  per a tornar a colpejar-la, intentant sempre que ho facin cap a un altre company amb l’objectiu de completar el cicle de joc.

Per últim, quan el seu control va millorant, els jugadors/es han d’intentar que al menys un dels tres tocs es realitzi sense agafar la pilota [es a dir, que facin un cop de dits/avantbraç similar al del voleibol real].

Que et sembla?

Carlos García | Departament de Promoció.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>