‘Juana i Sergio’ i com la televisió va exercir atracció cap al voleibol

A principis de la dècada dels 90 va arribar a Espanya la popular sèrie de dibuixos animats ‘manga’ DOS FUERA DE SERIE, títol modificat a l’estat espanyol per la pujant cadena de  televisió privada Telecinco que va adquirir els seus drets el 1989 i va substituir la denominada ‘Attacker you!’ al Japó per la que tothom a l’estat espanyol coneixia com ‘Juana y Sergio’.

A diferència de al Japó la sèrie va tenir una gran acollida a tot l’estat. L’arriscada aposta de la naixent cadena televisiva Telecinco amb productes d’animació japonesa va tenir els seus fruits i els més joves d’aquells anys van quedar marcats en la seva infantessa i adolescència, provocant una inusitada afició pel voleibol, patint un “boom” de practicants als patis de les escoles amb un fervor que no havia suscitat cap altre esport entre els joves de tot l’estat espanyol.

juana-y-sergio

A Catalunya, i concretament al Consell de l’Esport Escolar de Barcelona, la temporada 1990/91 va significar un augment espectacular en el número de practicants del nostre esport, significativament en categories aleví i infantil. En especial va ser el voleibol femení escolar el que va viure un augment de participants major des de que la producció japonesa ‘Dos fuera de serie’ va ser emesa per televisió, sent l’ interès de les noies majúscul. Els dos protagonistes de la sèrie d’animació, Juana Hazuki i Sergio Takiki, van robar els cors de les infants barcelonines fins al punt que el Consell va veure doblat el número d’equips participants respecte la última temporada 1989/90.

El mitjans de comunicació de llavors van exercir una gran influència en quant als gustos esportius del públic. Aquesta sèrie, dirigida principalment a les joves, va donar a conèixer un esport que fins al moment podia considerar-se minoritari. Mentre que les noies es van sentir especialment atretes per la sèrie, als nois, per la seva banda, no els hi va afectar en excés la implantació a televisió de la sèrie ‘manga’. L’augment va constatar-se especialment a les categories aleví i infantil del campionat escolar de Barcelona, sent molts els centres escolars de la capital catalana els qui van llançar-se a la pràctica del voleibol.

Així, en paraules al març de 1991 de Vicenç Puigdomenech, President del Comitè de Voleibol del C.E.E.B., a Mundo Deportivo, a l’existir un major número d’equips es va poder agrupar el calendari de joc segons el nivell de cada equip inscrit, d’aquesta forma, les conegudes com a ‘juanas’ de l’època, nouvingudes al voleibol, van tenir l’oportunitat de competir amb altres jugadores també principiants dins la categoria de promoció del Consell.

L’increment de número d’equips al Consell de l’Esport Escolar de Barcelona va ser immens, i un total de 221 equips van participar a les competicions gestionades pel C.E.E.B., diferenciades entre la modalitat de participants escolars, i la modalitat ‘oberta’ on prenien part clubs i altres tipus d’entitats, totes elles procedents dels diferents Consells Comarcals de Catalunya. Així, en la categoria preferent hi participaven centres veterans i amb una llarga tradició voleibolística com l’AE Hospitalet, Lestonnac, Santa Isabel, Roca, Mundet, Salesianes o Liceo Francés, qui rivalitzaven pels primers llocs a les finals dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya, en una temporada en la que els equips de Barcelona es varen fer amb la quasi totalitat dels trofeus en joc en categoria escolar, tot i que a principis del 90 van començar a irrompre amb força molta més afició pel voleibol a la resta de Catalunya, que va fer que equips de L’Hospitalet, Sabadell, Sant Feliu, Santa Coloma, Cornellà o Rubí, començaren a aparèixer en les fases finals del voleibol escolar català, estant sempre presents els protagonistes d’una sèrie que va captar l’atenció dels més petits de principis dels 90 i que va fer revifar de nou el nostre esport amb un increment espectacular de practicants.

Felip Ruiz | Departament de Premsa i Comunicació

Un pensamiento en “‘Juana i Sergio’ i com la televisió va exercir atracció cap al voleibol

  1. Lourdes

    Cuánta verdad hay en estas líneas, yo soy una de esas “Juanas”, y digo orgullosa que esa serie manga marco mi vida para siempre, por que 24 años después sigo practicando ese deporte, el voleibol y espero poder practicarlo muchos más…

    Responder

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>