El món de l’anàlisi estadístic, per Albert Iricibar

#2 Determinar sistema de valors

En aquesta segona entrada, abordarem un tema crucial. El sistema de valors amb els seus respectius criteris.

Els valors son el nombre de variables que volem recollir i els criteris son la definició objectiva de cada un d’ells.

No tots els elements del joc han de ser analitzats, això pot dependre de les necessitats (potser sols interessa la distribució de la col·locadora) i/o de la capacitat de qui reculli les dades (amb pràctica es millora molt i cada cop es poden agafar més coses alhora), i tampoc tenen perquè tenir el mateix nombre de valors, podem agafar sols 2 valors per a la defensa i 4 per a la recepció.

Un altre punt important a tenir en conte, es a l’hora de definir els criteris, han de ser consensuats per les persones que l’utilitzaran. Si es vol arribar a fer comparacions els criteris han de ser els mateixos. Normalment l’entrenador es qui marcarà aquests criteris amb els quals vol observar el que succeeix.

Primer s’ha de determinar què es el que es vol analitzar, el rendiment d’una acció?, el gest tècnic en si?, si es realitza alguna conducta en concret?…, i tenir molt en compte el que es necessita per a la nostra categoria (no serà el mateix infantils en que per a sèniors).  Un cop ho tenim clar, s’ha de descriure una escala de valors, definint-la clarament.

Posaré un exemple de criteris que es poden utilitzar per valorar el rendiment de la recepció.

  • 0 -> Error de recepció.
  • 1 -> Recepció defectuosa, molt separada de la línia de 3 metres i s’ha de passar al camp contrari sense poder atacar.
  • 2 -> Recepció regular, la pilota ha anat separada fora de 3 metres amb impossibilitat de jugar un 1er temps, però es pot jugar una pilota alta a les bandes.
  • 3 -> Recepció bona, la pilota una mica separada de la xarxa però dins dels 3 metres, possibilitat de jugar un 1er temps amb cert risc.
  • 4 -> Recepció perfecte, la pilota va al lloc indicat per a la col·locació amb bona alçada per a fer-ho amb suspensió per part del col·locador que pot jugar amb totes les opcions d’atac.

Com veiem es una escala de 5 criteris per a definir el rendiment de la recepció. Posant aquest exemple no vull indicar que aquests son els criteris que tothom ha de seguir o que s’hagi d’agafar 5 valors sempre. Com he dit, això ho podem determinar segons les nostres necessitats i categoria. Es podria agafar de la recepció sols 2 valors, error (0) i continuïtat (1). Un altre aspecte que aprofito per comentar es la manera de indicar-ho. Poden ser números de 0 a 4, poden ser símbols (=, /, -, +, # (DataVolley)) en tot cas signifiquen el mateix substituint el “0” per un “=” o una “emoticona” (“J”).

Per finalitzar, un cop determinat el sistema de valors, “sols” s’ha de posar-se a recollir dades. Algú potser es preguntarà cóm ho fem. Un full amb una taula escrita com la mostrada a continuació i bolígraf per anar marcant la freqüència es suficient si no es tenen altres medis.

Iricibar2

En properes entrades entrarem a mostrar diferents plantilles en paper i el seu us en models informàtics senzills.

Albert Iricibar | Tècnic Grup Femení GET Blume Voleibol

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>