#3 Plantilles de dades, per Albert Iricibar

Com es va indicar en l’anterior escrit, un cop determinem la informació que volem recollir i quins sistemes de valors utilitzarem, s’ha de dissenyar una manera de facilitar aquesta recollida de dades.

Podríem dir que bàsicament hi ha 2 formats, paper i informàtic.

En paper és, en principi, més senzill a l’hora de recollir les dades, no requereix de gaire aprenentatge i es barat, no es necessita d’un ajudant per agafar dades si es vol realitzar en directe al partit. Un cop finalitzat s’ha de transcriure aquestes dades a un format més ordenat i entenedor, normalment es passa a una plantilla Excel ja preparada on es realitzaran els diferents càlculs. El primer exemple es senzill, es tracta de anar anotant la freqüència de cada acció per després passar-ho a una fulla Excel i treure els acumulats.

1

Aquest segon model es una mica més complex, però en podrem treure molta més informació. Direcció d’atacs i la distribució per rotació, i també la seqüència de cada jugada segons la recepció.

2

El format informàtic, depenent del sistema que s’utilitzi es molt més complex (Excel, Acces, Datavolley, Click&Scout, etc.), requereix de cert aprenentatge i pràctica, i es bastant més car que una fulla de paper, ja que s’ha de tenir un ordinador portàtil o “tablet” amb un software (ja tingui llicència o no). També com a part “dolenta” es que si es vol agafar dades en directe es necessita un ajudant ja que el mateix entrenador no podrà fer-ho. Per altre banda,  aporta uns avantatges importants, que al posar les dades directament a la fulla, es realitzaran els càlculs en temps real, i altres dades interesants com els percentatges de rendiment i eficàcia, dades acumulades, realització de gràfiques, percentatges de distribució…, tot dependrà del que vulguem extreure. I que amb molta pràctica, cada cop es poden anar recollint més dades en el mateix temps.

Com mostraré a continuació, Excel, es una eina molt potent per a poder recollir dades, tant omplint dades directament en temps real com després d’agafar-les d’una fulla de paper. Vull dir que no cal tenir una llicència de DataVolley per obtenir dades molt interesants.

Els dos gràfics a continuació mostren en una fulla acumulada de dades els càlculs de rendiment i eficàcia dels jugadors en diferents elements del joc, amb la seva freqüència per cada criteri de valoració. A més també s’ha recollit la distribució del col·locador (la freqüència d’atac per cada zona).

Aquest model es pot utilitzar post-partit agafant les dades amb una fulla de paper i marcant amb punts cada acció i després passar-ho al Excel.

3

Com es veu en el següent gràfic, es pot recollir les dades directament amb un senzill codi (columna de registre) i utilitzant formules ja establertes en les cel·les de freqüència per a que es vagi sumant les dades. El nivell de complexitat d’aquesta segona part es més alt i requereix aprenentatge.

4

Per finalitzar, vull indicar que qualsevol format es bo, sols s’ha d’adequar al que necessitem i posar-ho en pràctica, ja que el model dissenyat segur anirà canviant a mesura que es fa ús d’ell. Es la única manera de veure si funciona o no, i com es pot millorar.

Albert Iricibiar | Tècnic Grup Femenú GET Blume Voleibol

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>