La utilització de les línies de referència a l’Inivòlei. La línea de 1.5m , per Carlos García

INTRODUCCIÓ

En les anteriors entrades al blog heu pogut veure les diferents dimensions del camp en funció al nivell dels jugadors/es. A més a més de les dimensions pròpies del terreny de joc hi ha una sèrie de línies de referència pintats al terra que son molt importants a tenir en compte si volem que els jugadors/es desenvolupen un aprenentatge correcte.

Al nivell 2 (i es manté als tots tres nivells superiors)  de l’Inivòlei apareix la denominada “línea de 1.5m” i en aquest article volem explicar-vos el seu objectiu.

LINEA “1’5m”.

En el moment que el format de joc es de 2×2 o superior (3×3 o 4×4) s’ha d’ordenar als jugadors de una manera tàctica correcta.  Quan hi ha dos jugadors/es al mateix terreny apareix el repartiment de l’espai per tal ser eficaços en la fase d’atac i de defensa. A l’hora d’aquest repartiment es clau el nivell de comunicació (la seva complexitat).

grafic1

Per tot això, delimitar les accions dels jugadors/es davanters i del saguers mitjançat una línea dibuixada a 1,5m de la xarxa, ens ajudarà a diferenciar molt clarament els rols dels jugadors/es i també simplificar la comunicació entre ells.·

- El jugador davanter no ha de trepitjar aquesta línea per tal d’anar a buscar pilotes que son responsabilitat del saguer. En totes les etapes de l’Inivòlei no més hi ha un jugador a la xarxa)·

- La línea delimita els rols dels jugadors/es.o    El davanter només ha d’actuar quan la pilota cau dintre d’aquestos 1,5m (remat/dits/dits en suspensió) o quan aquesta passa molt a prop de la xarxa (bloqueig).

El davanter es el responsable del segon toco    El davanter mai rebre el primer toc, amb l’única excepció de quan la pilota toca la xarxa i cau a la seva zona.

El davanter mai ha de passar la pilota cap a l’altre camp amb gest d’avantbraços. En el cas de que agafi el primer toc d’avantbraços haurà de deixar la pilota al seu camp per tal de realitzar els tres tocs i completar el cicle de joc. (qualsevol dels altres tres jugadors/es ha de realitzar la col·locació -segon toc-).

Els saguers son els responsables de rebre (primer toc)  totes les pilotes que cauen fora de les 1,5m.

Els saguers son els responsables d’atacar el camp contrari (tercer toc) i també de defendre els atacs de l’altre equip (principalment fora de la línea de 1,5m).·

- D’aquesta manera hi ha clarament diferenciats els jugadors/es “atacant-defensor” i el jugador “col·locador-bloquejador”. Aquesta formació permet a l’equip jugar amb estructures reduïdes similars al voleibol tradicional.

grafico2

Aquesta línea ajuda a evitar principalment que el jugador davanter rebre pilotes que li impedeixin realitzar la seva principal funció que no es altre que la col·locació i també el bloqueig quan sigui oportú.  En el cas de que el jugador davanter agafi el primer toc fora de la línea de 1,5m…qui altre jugador farà la col·locació?. En qualsevol del casos serà un jugador saguer amb una acció de desplaçament “en penetració” que provocarà una complexitat afegida fora de l’abast de les habilitats dels jugadors/es. Si agafem com a referència el sistema tàctic d’atac més simple en el voleibol 6×6, que es el “col·locador a torn des de zona 3”, y que serà el primer que utilitzen quan juguin en les següents etapes després de l’Inivòlei, ens adonarem que s’ha d’evitar aquestes col·locacions amb penetració. Si quan juguem 6×6 no hi ha aquest tipus de col·locació… perquè s’ha d’utilitzar en una etapa més primerenca?

Esteu d’acord amb aquesta justificació?

En la següent entrada tractarem d’explicar l’objectiu d’altre línea…la “dels col·locadors” del nivell 2.

Carlos García. Departament de Promoció.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>