#4 Números a primera vista, per Albert Iricibar

Molt bé, ja ho tenim tot. Es moment de posar-se a valorar el que s’ha recollit, començar a entendre el que ens diuen aquests números que hem agafat. Voldria començar pel que entenc que es més bàsic. Les accions finals que donen els punts tant a un equip com a l’altre.

La pregunta és, com s’aconsegueixen els punts en un partit de voleibol?

Doncs aquests provenen del servei, de l’atac, el bloqueig i altres errors produïts. Del servei podem fer punt directe o error, igual que amb l’atac. Del bloqueig, sols tindrem en conte el punt, ja que un block-out, l’anotarem en la casella de punt d’atac. I un bloqueig que toca la xarxa, es considerarà un error no forçat. Així doncs podem fer una graella com la que posem a continuació.

1

Als punts aconseguits per un equip de manera positiva, se’ls ha de sumar els punts que fallen els de l’equip contrari. Així doncs el primer set amb 25 punts del equip de l’esquerra son els 16 que fa d’encert més els 9 que falla l’equip de la dreta.

Si anem observant els diferents encreuaments per comprovar que els resultats estan correctes ens adonarem que hi ha un error. En el 4rt set (25-18), els 18 punts de l’equip de l’esquerra venen pels 14 punts positius i dels  errors de l’equip contrari, però sols surten un total de 3 (2 erros de servei, 0 d’atac i 1 d’altres errors). Així doncs com pot ser que surtin un total de 18 punts? En algun lloc ens hem equivocat!

Ens hem deixat de valorar alguna cosa. I està clar que un error de percepció en la recepció que sigui positiva o doble positiva de les 75 que té un equip o 85 de l’altre doncs els percentatges d’eficàcia no variaran gaire, però un error en les accions finals no es pot donar! Per tant quan dissenyem les taules, s’ha de pensar en la manera de comprovar i trobar els possibles errors. Un altre exemple es amb els serveis i les recepcions, número de saques realitzats menys els errors han de donar el número de recepcions de l’equip contrari. Si no coincideix es que hi falta quelcom en algun lloc del servei o la recepció.

Tornant a les dades abans mostrades, podem veure que en el segon set l’equip de l’esquerra perd no tant per l’atac si no que no està tant encertat en bloqueig, i l’equip de la dreta està més encertat en tots els nivells i redueix els errors. No succeeix el mateix en el 4rt set, que l’equip de la dreta comet un excés d’errors a diferència del de la esquerra que ho redueix notablement. L’excés d’errors en atac lapida el 4rt set per aquest equip.

Un cop hem fet una ullada, podem centrar-nos en alguns aspectes en concret que haguem tret com a conclusions i son en aquests on aprofundirem més en el nostre anàlisis. L’excés d’errors en atac del 4rt set perquè s’han produït, més ordre defensiu de l’equip contrari?, fatiga del propi?,… son preguntes que ens hem de fer per continuar valorant el partit.

Albert Iricibar

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>